Posts

Showing posts from February, 2021

Sukses i vaksines anti-covid ne Izrael

 Sipas një studimi të ri, vaksina Pfizer-BioNTech ka qenë gati 90 për qind efektive në parandalimin e transmetimeve COVID-19 në Izrael - një pikë e hershme e të dhënave që tregon se vaksinat janë të paktën kryesisht efektive në ndalimin e përhapjes së koronvirusit.  Vaksina ishte 89.4 për qind efektive në parandalimin e infeksioneve COVID të konfirmuara nga laboratori, raporton Bloomberg.  Rezultatet gjithashtu tregojnë për efektshmërinë e vaksinës në parandalimin e bartësve simptomatikë ashtu edhe asymptomatikë nga transmetimi i sëmundjes. Kjo s'është e gjitha. Gjatë periudhës së studimit, variante vdekjeprurëse B.1.1.7 nga Mbretëria e Bashkuar ishte tendosje mbizotëruese në Izrael, duke bërë më shumë se 81 për qind të testeve pozitive të COVID në vend, raporton The Financial Times. Kjo duket se tregon se vaksina Pfizer-BioNTech është shumë e efektshme edhe kundër këtij tendosje.  Megjithatë, është e rëndësishme të vërejmë se rezultatet duhet ende të shqyrtohen nga bashkëmoshatarë

Endrrat Lucide

Për herë të parë, shkencëtarët arritën të hapnin një linjë komunikimi në kohë reale me vullnetarët që flinin, të cilët ishin në mes të një ëndrre të kthjellët. Shkencëtarët nga Universiteti Northwestern dhe institucione të ndryshme evropiane ishin në gjendje të bisedonin me ëndërrimtarët lucidë dhe t'u bëjnë pyetje, duke marrë përgjigje në kohë reale në formën e lëvizjeve specifike të syve, raporton Motherboard. Është një zhvillim i pazakontë, por është një që mund t'i ndihmojë shkencëtarët të fitojnë një nivel të ri mendjehollësi mbi përmbajtjen dhe strukturën e gjumit - pa përmendur hapjen e kufijëve të rinj për teknologjinë, argëtimin dhe madje edhe komercializimin e ëndrrave. Ëndërra e Lucidit, ose aftësia për t'u bërë i vetëdishëm ndërsa është në gjumë të ngjashme me personazhet në "Inception" ose "Matrix", është një çudi psikologjike që ka kohë që i ka zënë interesat e shkencëtarëve. "Ka studime të ëndërruesve lucidë që komunikojnë nga ëndrrat

E ardhmja online

 Sic mund ta keni vene re sot jeto e miliarda njerezve vertititet dhe e ka epiqendren ne internet. E ardhmja eshte dhe do te jete akoma me shume online. Deri ku mund te shkojme mundet vetem te spekullohet, por askush nuk e di se ku po shkojme. Kush e imagjinonte dot para 10 vjetesh apo akoma me pak para 20 vjetesh qe telefonat celulare do te ndryshonin gjithcka. Por ja ku jemi. E gjithe jeta jone e perditshme eshte me telefon ne dore. Te gjithe veshtrojne nje ekran te vogel nga ku marrin informacione apo vrasim kohen duke bere scroll pa fund neper mediat sociale. Ardhmeria eshte online